Zupa – krem brokułowy to jedna z moich ulubionych przekąsek na ciepło. Zupa jest pyszna, gęsta, kremowa i ma wyrazisty smak oraz piękny kolor. Myli się ten, kto powie, że jest mdła i nijaka. Jest przepyszna. Polecam niedowiarkom. Świetna do podania gościom na przyjęciu – posypana np. groszkiem ptysiowym i płatkami parmezanu wygląda i smakuje obłędnie.

Zupa – Krem brokułowy – przepis

Składniki:

 

1 świeży brokuł
2 średnie ziemniaki
2 pietruszki
1 mały por (biała część)
1 mały seler lub pół dużego
1 mała marchewska lub pół dużej
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
chili w płatkach
cukier

dodatkowo:

kiełki/natka pietruszki
groszek ptysiowy
parmezan

Wykonanie:

Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze części, aby szybciej zmiękły. Wkładamy do garnka (bez brokuła), dodajemy obraną cebulę (całą lub przekrojoną na pół) oraz czosnek  i zalewamy wodą, tak aby były przykryte (niewielka ilość ponad warzywa). Zagotowujemy.

Brokuł dzielimy na różyczki. Po około 10 minutach gotowania warzyw dodajemy brokuł oraz szczyptę cukru (pozwoli zachować piękny zielony kolor brokuła). Delikatnie solimy zupę. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw (powinny być prawie rozgotowane). Możemy mieć wrażenie, że wody w garnku jest za mało, ale nie dolewajmy wody – brokuł na pewno się ugotuje a dodanie wody sprawi, że zupa nie będzie odpowiednio gęsta.

Gdy warzywa zmiękną zdejmujemy garnek z kuchenki i miksujemy zupę blenderem, aż będzie miała konsystencję kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.

Zupę – krem brokułowy podajemy z dodatkiem groszku ptysiowego (możemy także dodać grzanki, bekon lub wędzonego łososia). Ja lubię dodać także płatki parmezanu – przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw ścieram trochę płatków. To jest idealne połączenie. Krem z brokuła to wyśmienita zupa, od której nie mogę się oderwać.

Smacznego.