Krem z pieczarek to prosta i jednocześnie efektowna przekąska na każdą imprezę lub jako pyszna zupa na co dzień. Gorąca i sycąca zupa o wyrazistym smaku zaspokoi głód i połechta podniebienie. Doskonała dla każdego. Intensywny smak pieczarek i kremowa konsystencja sprawiają, że ma się ochotę na więcej i więcej. Calość wieńczy chrupiący dodatek z postaci podsmażonych kawałków pieczarek. Po prostu pyszności. Ta propozycja to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej np. na Wigilię.

Zupa – krem z pieczarek – przepis

Składniki:

10 pieczarek
2 cebule
4 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
100 ml śmietanki 12%
sól
pieprz – najlepiej świeżo mielony, kolorowy
świeży rozmaryn
olej
masło

opcjonalnie: świeża papryczka chili

Wykonanie:

Na oleju podsmażyć na złoty kolor obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Pieczarki podsmażyć, kilka odłożyć do dekoracji. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzącą wodę (wody dajemy lekko ponad wysokość składników), dodać podsmażoną cebulę, pieczarki, sól i pieprz i gotować do miękkości (około 30 minut).

Gdy warzywa będą miękkie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku.

Zupę – krem z pieczarek przelać do miseczek i udekorować odłożonymi wcześniej smażonymi pieczarkami i cebulą oraz świeżo mielonym pieprzem (ja użyłam grubo mielonego pieprzu kolorowego).

Pieczarki bardzo dobrze komponują się ze świeżym rozmarynem, można więc do smaku i dekoracji użyć świeżej listków tego zioła. Proponuję zupę udekorować także plasterkami świeżej papryczki chili.

Smacznego.