Krem z pieczarek to prosta i jednocześnie efektowna przekąska na każdą imprezę lub jako pyszna zupa na co dzień.

Gorąca i sycąca zupa o wyrazistym smaku zaspokoi głód i połechta podniebienie. Doskonała dla każdego. Intensywny smak pieczarek i kremowa konsystencja sprawiają, że ma się ochotę na więcej i więcej. Calość wieńczy chrupiący dodatek z postaci podsmażonych kawałków pieczarek. Po prostu pyszności.

Ta propozycja to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej np. na Wigilię. Serdecznie polecam.

Zupa – krem z pieczarek – przepis

Składniki:

10 ładnych pieczarek
3 cebule
4 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
100 ml śmietany
sól
pieprz – najlepiej świeżo mielony, kolorowy
olej

Wykonanie:

Na oleju podsmażyć na złoty kolor obraną i pokrojoną w krążki cebulę. 2-3 pieczarki podsmażyć z odrobiną cebuli i odłożyć do dekoracji. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzącą wodę, dodać podsmażoną cebulę, sol i pieprz i gotować do miękkości (około 30 minut).

Gdy warzywa będą miękkie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę, doprawić do smaku.

Zupę – krem z pieczarek przelać do miseczek i udekorować odłożonymi wcześniej smażonymi pieczarkami i cebulą oraz świeżo mielonym pieprzem (ja uzyłam grubo mielonego pieprzy kolorowego).

Pieczarki bardzo dobrze komponują się ze świeżym rozmarynem, można więc do smaku i dekoracji użyć świeżej gałązki tego zioła.

Smacznego.