Zupa – Krem z zielonego groszku to zupa całoroczna. Mrożony groszek dostaniemy wszędzie o każdej porze roku. Jest pełny składników odżywczych, intensywnie zielony i pyszny. Wystarczy chwila, aby przygotować pyszną i delikatną zupę – jako przystawkę na romantyczną kolację lub ciepłą przekąskę dla gości – np. w malutkich słoiczkach. Zupa sprawdzi się też jako przekąska dla dzieci – dzięki kremowej konsystencji dzieci chętniej zjedzą dużą porcję warzyw.

Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów. W 145 gramach zielonego groszku znajduje się 117 kalorii. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Doskonale wpływa na oczy oraz pomaga w redukcji cholesterolu. Samo dobro w tych małych zielonych kuleczkach.

Zupa – Krem z zielonego groszku – przepis

Składniki:

pół selera
1 pietruszka
pół marchewki
400 g mrożonego groszku
4 ziemniaki
sól
pieprz
śmietanka 12%
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
pół pęczka natki pietruszki
pół łyżeczki cukru
opcjonalnie: chili dla pikantności

Wykonanie:

Seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy natkę pietruszki, ziele angielskie i liść i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sól i pieprz, cukier i wsypujemy mrożony groszek. Gotujemy 7-10 minut. Kilka kulek groszku wyławiamy łyżką – przydadzą nam się do dekoracji zupy.

Gorącą zupę miksujemy na krem (mniej lub bardziej gładki, jak kto woli), dodajemy niewielką ilość śmietanki. Zupę proponuję podać w malutkich słoiczkach jako przekąska czy przystawka. Krem z zielonego groszku dekorujemy pozostawionymi kuleczkami.

Smacznego.