Najpopularniejsza wersja zupy dyniowej to rozgrzewająca zupa z imbirem. Ale dynia to popisowe warzywo, którego możemy przygotować wiele dań – zupy, gulasze, szaszłyki, pasztety a nawet ciasta i desery. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, cynk (niezbędny zwłaszcza mężczyznom), a przy tym ma niewiele kalorii (ok. 28 kcal w 100 g). Im bardziej ma pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.

Jako, że w tym roku mocno eksperymentuję w kuchni powstała zupa dyniowa z pieczonej dyni i pomidorów. Podałam ją ostatnio na kolację dla znajomych, w malutkich kubeczkach z dodatkiem plasterków świeżego chili i pestek dyni. Sycąca, aromatyczna, o pięknym kolorze. Bardzo wszystkim smakowała, więc podzielę się z Wami przepisem.

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów – przepis

Składniki:

2 kg dyni (waga przed obraniem)
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 pomidorów Lima
500 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
mielona kolendra
mielone chili
suszone oregano
świeże chili
pestki dyni
oliwa z oliwek
śmietanka 30%

Wykonanie:

Dynię kroimy, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy. Pomidory przekrawamy na pół. Układamy wszystko na blaszce na papierze do pieczenia i lekko skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.

Upieczone warzywa wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy szklankę bulionu i blendujemy na gładko. Stopniowo dodajemy bulion do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji zupy. Zupę-krem możemy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się wszelkich pestek pomidorów czy drobnych skórek. Następnie zupę przyprawiamy – ilość przypraw zależy od naszych upodobań smakowych, jednak zupa powinna być dość pikantna. Dodajemy śmietankę i odrobinę oliwy do smaku.

Zupę z dyni podajemy gorącą w małych miseczkach lub kubeczkach, posypujemy pestkami dyni i plasterkami świeżego chili. Zupa z pieczonej dyni i pomidorów jest bardzo rozgrzewająca i bogata w smaku. Polecam ją na jesienne imprezy.

Smacznego.